Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι η πιο αξιόπιστη λύση σε θέματα ρευματοδότησης όταν για οποιοδήποτε λόγο το Δημόσιο Δίκτυο Ηλεκτρισμού-ΔΕΗ δεν εξυπηρετεί, για αυτό και θεωρούνται ως ένα από τα πιο λειτουργικά συστήματα της αγοράς σε περιπτώσεις απουσίας ή ακόμα και κατάργησης τη ΔΕΗ.

Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (panels) μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και με τη χρήση ενός ρυθμιστή φόρτισης (controller) αποθηκεύεται στις μπαταρίες. Οι μπαταρίες είναι απαραίτητες ώστε και σε περιόδους μη ηλιοφάνειας (συννεφιασμένος καιρός, σκοτάδι) η τροφοδοσία του ηλεκτρικού φορτίου να συνεχίζεται κανονικά Για την σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία-παραγωγή ρεύματος είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση μετατροπέα (inverter) ώστε το συνεχές ρεύμα που παράγεται να μετατραπεί σε εναλλασσόμενο, που είναι το ζητούμενο για όλες τις συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως φωτισμός, ψυγείο, κουζίνα κλπ.

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν ρεύμα σταθερής τάσης, είναι απολύτως αθόρυβα ενώ η ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης τους και μεγάλη διάρκεια ζωής προσφέρουν την δυνατότητα απόσβεσης του κόστους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

Ένα ακόμα πλεονέκτημα ενός αυτόματου φωτοβολταικού συστήματος είναι πως μπορεί εύκολα και γρήγορα να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες κατανάλωσης ενώ εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα του να συνδυαστεί με άλλες πηγές ενέργειας (υβριδικά συστήματα) όπως π.χ. ανεμογεννήτριες. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα εξασφαλίζουν εξαιρετικής ποιότητας ηλεκτρική ενέργεια, δεν προκαλούν ρύπους στο περιβάλλον και μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας αποτέλεσμα της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας στη χώρα μας.

Όποτε με την απόκτηση ενός αυτόματου φωτοβολταικού συστήματος πετυχαίνουμε:

  • Μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί μειώνουν τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη.
  • Προστασία από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές που το ηλεκτρικό δίκτυο παρουσιάζει συχνά προβλήματα.
  • Μείωση του κόστους χρήσης μιας γεννήτριας, αφού μειώνουν σημαντικά το χρόνο λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων.
  • Δυνατότητα επεκτασιμότητας με άλλα συστήματα όπως ανεμογεννήτριες.
  • Μηδενικούς ρύπους στο περιβάλλον.
  • Εξαιρετικής ποιότητας ενέργεια.
Αυτόνομο Φωτοβολταικό

Αυτόνομο Φωτοβολταικό